Het is een beleving op zich en een verfraaiing van je tuin. Met de juiste informatie en de juiste vogels, hoeft een volière helemaal niet moeilijk te zijn en eenvoudig te onderhouden.
Zelf bouwen
Als je een volière zelf wilt gaan bouwen dan is het verstandig dat je eerst even een paar dingen op een rijtje zet. Hou bijvoorbeeld in je achterhoofd dat een standaard verblijfplaats wordt voor je vogels. Zorg ervoor dat je goed hout gebruikt, zodat je na één of twee jaar de boel niet hoeft te vervangen. Let ook op dat je gaas gebruikt dat geschikt is voor de vogels die jij wilt gaan houden. Maak van tevoren een tekening van hoe jij het in gedachten hebt en vergelijk dat met volières die je op internet kunt vinden.
Bouwpakket
Misschien is het iets duurder in aanschaf, maar een goede kant en klaar bouwpakket zal je veel tijd en ergernis besparen. Daarnaast weet je zeker dat de volière op je vogels is afgestemd.
Soorten vogels
Als je nog nooit vogels hebt gehouden, dan zou je het beste kunnen beginnen met vogelsoorten als zebravinken, diamantduifjes, Japanse meeuwtjes en natuurlijk de kanaries.
Grootte
We wonen zelf ook het liefst in een zo groot mogelijke woning en dat geld voor vogels precies hetzelfde. Hoe groter de volière, hoe beter voor je vogels. Om er een minimum aan te geven zou je er van uit kunnen gaan dat een volière minimaal tien keer de lengte van de vogel moet hebben. Dus stel, je hebt een valkparkiet in je volière en deze is gemiddeld 30 cm lang, dan zou de volière dus minimaal drie meter lang moeten zijn. Uiteraard geld dan ook dat wanneer je meerdere valkparkieten hebt, dat de ruimte dan steeds groter mag zijn.
Wat is belangrijk
Plaats je volière dusdanig in je tuin, dat hij op een beschutte plek staat. Een volière moet de vogels kunnen beschermen tegen weer en wind en tegen te veel zon. Een nachthok is zeker niet onbelangrijk en zorgt ervoor dat je vogels in de winter vorstvrij kunnen verblijven.
Beplant je volière met boompjes en struiken die geschikt zijn voor je vogels, zoals een fruitboompje, hedera, bamboe, maar ook buxus of een leuke conifeer. Zorg er altijd voor dat je net zoveel mannetjes als vrouwtjes in je volière hebt zitten, zodat ze koppeltjes kunnen vormen. Verder is het belangrijk dat je genoeg nachthokjes, voerbakjes en drinkbakjes hebt. Zorg ook voor een badje zodat ze zich regelmatig kunnen wassen.
De verzorging
Dit kost over het algemeen niet veel tijd en als je dat dagelijks zou doen, dan ben je er hooguit 10 minuten mee bezig, tenzij je een zeer grote volière hebt natuurlijk. Je zorgt dan voor voer en schoon drinkwater en doe je even een snelle check of de vogels allemaal nog gezond rondvliegen.
Afhankelijk van het formaat volière en het aantal vogels, zit er één keer per week een extra half uurtje tussen, waarbij je even iets meer aandacht mag geven en dan is het tijd om de zitstokken en de bodem schoon te maken. Je kunt je vogels dan gelijk even nakijken op vogelluis of een ander ongedierte.
De voeding
Over het algemeen zijn de volièrevogels die het meest voorkomen, zaadeters. Ze houden van zaden en granen die je in een natuurlijke leefomgeving ook zou kunnen vinden en dat zorgt voor een goede basis voor gezonde vogels met een goede weerstand. Dit voer zou je aan kunnen vullen met vitaminen, wat eivoer of vers groenvoer. Omdat ze voornamelijk zaden eten is vers drinkwater dus erg belangrijk.