Misschien heb je al jarenlang zelf cavia’s maar weet je niet zo goed wat je moet doen wanneer die baby’s gaan krijgen. Dan is het heel handig om dit artikel te lezen. Wij geven je namelijk allerhande informatie en tips die je moet weten wanneer jouw cavia baby’s gaat krijgen.
Vanaf de geboorte
Om beginnen gaan wij je eerst vertellen dat een cavia mannetje een beer genoemd wordt een cavia vrouwtje een zeug.
Wanneer een cavia geboren wordt is het meteen erg actief. Het rent achter de moeder aan alsof het niet anders is gewend dan dat te doen. Wanneer een cavia geboren wordt heeft het een gewicht van tussen de 80 en de 140 gram. Het gewicht van de baby’s dat hangt van de grootte van het nestje af. Hoe meer cavia’s er geboren worden hoe lager het gewicht zal zijn. Wanneer een cavia ongeveer 4 weken is dan behoort het rond de 400 gram te wegen.
Cavia’s die net zijn geboren en goed gezond zijn zullen meteen lekker door het hok heen rennen en misschien zelfs al wat knabbelen aan het hooi wat er in het hok ligt. Drinken doen ze bij de moeder. Op die manier krijgen ze alles binnen wat ze nodig hebben om groot en sterk te worden. Soms is het zo dat de moeder even moet wennen aan het feit dat ze kleintjes heeft. Het kan dus zo zijn dat de moeder soms een beetje knorrig reageert omdat ze dit helemaal niet gewend is.
Wanneer de jongen zijn geboren mag je ze met een oppakken als dat nodig is. Je moet er natuurlijk wel heel voorzichtig mee zijn. Doe dit maximaal 10 minuutjes zodat ze aan de mensen kunnen wennen.
Wanneer jij je cavia groenvoer gaat geven zal je merken dat de jongen er ook van mee zullen eten. Toch zullen ze tot een week of 4 oud ook nog bij de moeder drinken. In de vierde week mogen de jongen bij de moeder weg. De beertjes zullen dan rond de 250 gram wegen en de zeugjes rond de 300 gram.
Wat moet je doen bij ondergewicht
Merk je dat de baby cavia’s niet goed genoeg groeien en dat ze ondergewicht hebben dan moet je ze bij gaan voeden. Dit kun je doen met speciale melkpoeder wat je kunt kopen bij de dierenwinkel. Je kunt ook kiezen voor een lactosevrije melk. Je kunt dit met een speciaal flesje of met een lepeltje aan de baby voeren. Je kunt wanneer je dit een weekje hebt gedaan de melk aan gaan maken met wat rijstepap zodat ze wat meer voeding binnenkrijgt. Wanneer je ziet dat de cavia voldoende zelf eet kan je ermee stoppen.