Net als bij mensen is een gebalanceerd dieet de basis van een gezonde leefstijl. Onder andere vitamines, mineralen en eiwitten zijn belangrijke bouwstenen voor goed balans. Onbalans van deze bouwstenen kan zorgen voor ongewenste effecten. Reflecteer dit maar eens op de mens en je zult diverse negatieve gevolgen tegenkomen. Denk aan voorbeelden als: tekort aan eiwit zorgt voor minder snel spierherstel, vitaminegebrek kan zorgen voor minder energie en vatbaarheid voor diverse ziekten. Voor paarden is dit eigenlijk niet anders.
Moeten alle paarden dan toevoegingen nemen?
Of supplementen nodig zijn hangt af van de behoefte van het dier, maar ook de eisen die je stelt aan de prestaties c.q. levensstijl. Doe je bijvoorbeeld wedstrijden met je paard en haal je het onderste uit de kan, waarbij het dier weinig rust krijgt en herstel uiterst belangrijk is om top prestaties te halen? Ga je zo nu en dan recreatief met je paar op pad? Voor de meeste recreatieve paarden is voedingsmiddelen uit regulier voer voldoende, afhankelijk van het voer dat koopt. Je kunt de voedingswaarde van de voeding achterhalen door de verpakking te raadplegen, of navraag te doen bij de voer leverancier.
De exacte behoefte van je paard is naast de levensstijl afhankelijk van ras, geslacht, gewicht en grootte. Je kunt je voorstellen dat een paard die aan de zware kant is, juist behoefte heeft aan minder voedingsstoffen dan meer, om het paar te laten afvallen.
Als je kijkt naar de huidige voedingsinname, vergeet dan ook niet het seizoen effect mee te nemen. Een paard dat gras of hooi eet krijgt namelijk niet altijd de zelfde voedingswaarde binnen. In de zomer bevat gras meer voedingstoffen dan in de winter.
Welke toevoegingen zijn te overwegen?
Als eerder genoemd zijn in de basis vitaminen en mineralen van belang. Amino’s en eiwitten zijn van belang voor spierherstel. Vul deze aan als het reguliere voer niet voldoende voedingsstoffen bevat. Daarnaast zijn bepaalde rassen vatbaar voor problemen met gewrichten. Dit geldt ook voor paarden op hogere leeftijd. Je kunt supplementen overwegen die extra ondersteuning bieden tegen deze gezondheidsrisico’s. Informeer bij de dierenspecialist of dierenarts welke middelen aan te raden zijn. Je vindt diverse middelen ook online, bijvoorbeeld bij Grovet.