Net als de bovenwaterwereld, heeft ook de onderwaterwereld planten nodig om zo leven in het water mogelijk te maken. In een aquarium zorgen de planten ervoor dat er een juist evenwicht is voor de vissen. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat er een optimale leefomgeving wordt gecreëerd voor alle aquariumbewoners.
Indien de planten goed verzorgd worden, zijn ze niet alleen nuttig, maar staan ze ook erg mooi in je aquarium. Middels een aquarium kun je een mooi stukje natuur in huis halen! Ook is het erg fijn voor de vissen om aquariumplaten te hebben. Sommige vissen leggen zelfs hun eitjes in deze planten!
Waarom aquariumplanten kopen?
Aquariumplanten zorgen voor een goede leefomgeving in het aquarium. Hier, boven het water, hebben wij ook planten/bomen nodig om te kunnen leven. In een aquarium, of in de zee is dit niet anders.
In een aquarium is het fijn om planten te hebben. De vissen hebben zo een stukje beschutting en er zijn dus vissen die zelfs hun eitjes in de aquariumplanten leggen.
Hiernaast zorgen de aquariumplanten voor een goede waterkwaliteit en de juist balans.
Afvalstoffen in het aquarium worden omgezet naar vast materiaal. Door het snoeien van de planten kun je deze dan weer verwijderen. Mede hierom is het belangrijk om je aquarium goed te onderhouden en regelmatig schoon te maken. Zo voorkom dat de afvalstoffen weer terug in het water komen door afstervende planten.
Aquariumplaten helpen hiernaast ook tegen algen. Dit komt omdat algen en planten op dezelfde voedingsstoffen leven. Als je aquarium dan een goede balans heeft, zal er weinig tot geen ruimte overblijven voor algen.
Voordelen van aquariumplanten
- Biedt beschutting voor (schuwe) vissen
- Vervuiling door bijvoorbeeld algen wordt tegengegaan
- Water wordt verrijkt met zuurstof
- Aquariumplaten staan erg mooi
- Bieden voor sommige vissen een broedplek
Om optimaal voordeel uit je planten te halen, dienen ze goed onderhouden te worden.
Aquarium inrichten met planten
Aquariumplanten zijn dus op veel manieren goed voor je vissen en het aquarium. Dit betekent echter niet dat je je hele aquarium vol moet gooien met plantjes. Zo gaat de kalmte en openheid verloren en zal het aquarium te druk ogen. Hoeveel plantjes kan jouw aquarium aan? Daarvoor kun je onderstaande berekening gebruiken:
Lengte x breedte, delen door 50.
Bijvoorbeeld: 60 x 40, gedeeld door 50 = 48 planten.
Als je aquariumplanten gaat kopen, is het goed om te letten op een goede verhouding tussen de planten. Je hebt namelijk snelgroeiende en langzaam groeiende plantjes. Ook zijn er plantjes die snel eenzaam kunnen worden. Probeer in dat geval minstens 3 plantjes bij elkaar te plaatsen.
Wil je het echt goed doen? Koop dan liever wat meer van 1 bepaalde soort, in plaats van allemaal verschillende planten te kopen.
Achtergrondplanten die snel groeien zijn bijvoorbeeld; Waterpest, Sumatravaren, Vallisneria en Hoornblad.
Voorgrond (en midden) planten (langzaam groeiend) zijn onder andere de Anubia, De Echinodorus en de Cryptocoryne.
Heb je een keuze gemaakt voor de plantjes in jouw aquarium? Zet deze dan neer als de decoratie klaar is. Zo voorkom je dat er plantjes worden verdrukt bijvoorbeeld. Houd bij de plaatsing van je planten altijd rekening met de verschillende lichtbehoeften van de planten. Het is hierom dus belangrijk om te weten welke planten je in je aquarium hebt.
Plant de plantjes in het grind en bedek de wortels goed, met genoeg grind.